Thursday, December 8, 2011

Foutje...bedankt...

Zit ik vandaag aan het eind van de middag lekker op het terras te lezen roept Jeroen opeens: Pap, waar komt die rook vandaan?

Shit, er komt vanaf oze buren rook de tuin ingedreven. Eerst denk ik nog dat iemand de BBQ aan het aansteken is, maar de luchten die meekomen ruiken heel anders.

Snel achter in de tuin naar de schutting gerend om te kijken waar het vandaan komt. Drie huizen verderop stijgen dikke rookwolken op. Vlug de telefoon gepakt en de straat opgerend. Bij het betreffende huis waren een stel jongens aan een auto aan het sleutelen. De garage die aan hun huis vast zit en een krappe meter van het huis van de buren staat, staat in de fik. Ze hebben de brandweer al gebeld.

Met een andere buurman en die jongens hebben we vlug een andere auto die ook op de oprit stond aan de kant geduwd. De auto waaraan gesleuteld werd staat inmiddels ook in brand. toen ik aankwam was de brand nog redelijk beperkt, maar in de paar minuten die het duurt om die auto weg te duwen staat de hele binnenkant van de garage in de fik, komen de vlammen akelig dicht bij het huis van de buren ( die het huis net gekocht hebben er er morgen gaan intrekken) en is de hitte zelfs aan de overkant van de straat al onaangenaam. De jongen wiens huis en auto het is roept vertwijfeld " aaahw, my car man" waarop ik er uitflap " dude, your HOUSE is on fire!"

Dan komt de brandweer met twee grote tankwagens de straat inrijden en binnen een minuut zijn ze de brand met drie slangen aan het bestrijden. Binnen een paar minuten is de zaak geblust. De garage is min of meer uitgebrand, de auto afgeschreven, maar de rest van de straat staat nog. De buurt bewoners blijven er relaxed onder. Ach ja, die jongens, ze veroorzaken wel eens vaker wat overlast. Het wordt nog een redelijk gezellige boel daarna waarbij meerdere straatbewoners voorstellen het kerstfeest ook dit jaar maar in onze voortuin te houden, dat was vorig jaar ook erg gezellig geweest. Ben benieuwd.

De jongens vonden het allemaal wel mooi en hebben stickers van de branweer gekregen. Jeroen heeft thuis gelijk een mooie tekening van een brandweerauto gemaakt. Ik ben er wel van geschrokken. Dat vuur greep zo razendsnel om zich heen, niet normaal. Je ziet het wel eens op TV, maar in het echt lijkt het nog sneller te gaan. Enfin, morgen maar eens verse batterijen voor onze eigen rookmelders gaan galen.

Nu eerst slapen.

Maarten

3 comments:

LUUK said...

hey Broeder, anders kun je voor de zekerheid een poederblusser inkopen. Op zich wel geestig dat ie z'n auto balangrijker vond.

Leon&Sven said...

Zo hé, dat je zo ver moet reizen voor een beetje spektakel. Bij ons in Vught en Waalwijk wordt toch ook regelmatig een auto in de fik gezet. :-) Gelukkig niemand gewond en weer een moment om de batterijen van de rookmelder te checken.
Groetjes aan Jeroen van Sven. Hij roept net dat ie. Um wel mist....

Mikal said...

sensatie alom!! Nu willen de mannen zeker brandweerman worden ipv piloot!

groetjes!!